Doorgaan naar hoofdcontent

Gras groeit niet sneller door aan de sprietjes te trekken

Na de winter volgt voor voetbalvelden een periode van herstel. Maak van deze periode gebruik om het veld terug in topconditie te brengen. Lees hier zes tips om zelf graszoden aan te leggen.

De opkomende lente zorgt voor zachtere nachten zonder dat het overdag extreem heet wordt. Zo groeit gras zonder dat je veel hoeft te sproeien. Dat maakt van april een interessante maand om graszoden te plaatsen.

In het doelgebied of langs de lijn kan het gras onherstelbaar beschadigd zijn. Een periode van rust brengt dan geen verbetering. Graszoden bieden in dat geval een doeltreffende en snelle oplossing.

Maar hoe begin je met de aanleg van graszoden? Kan je dit zelf?

Ja. Dit kan je zelf. Met behulp van de onderstaande zes tips leg je zelf graszoden.

1. Voorbereiding
Alles begint bij een goede voorbereiding. De grondbewerking vormt de basis van de nieuwe grasmat. Spit de onderliggende grondlaag om tot op 20 cm. Voor een groot perceel kan je dit best machinaal doen.

Het spitten zorgt voor een goede structuur.

2. Klaarleggen
Zorg ervoor dat de grond goed effen ligt. De gespitte grond moet goed worden aangedrukt. Dit kan bijvoorbeeld met de voeten of met een plank. Hark daarna de bovenste laag weer los tot op ongeveer 2 cm diepte. Werk steeds met een droge ondergrond.

Informeer bij uw graszodenleverancier naar extra meststoffen. Zo groeit de grasmat sneller aan. Gebruik zeker geen eigen meststoffen zonder deskundig advies. Je zou de wortels kunnen verbranden.

3. Plaatsen
Nadat de de bewerkte grond is uitgevlakt, kunnen de grasmatten gelegd worden. 
Laat de graszoden na levering niet langer dan een dag liggen. Zo behoudt het gras zijn kwaliteit.

4. Beregenen
Gras heeft water nodig om te groeien. Aangezien de wortels nog niet vergroeid zijn met de ondergrond, moet je beginnen met flink te beregenen. 

Blijf dit doen totdat de graszode is aangegroeid. Dit kan je controleren door ze voorzichtig op te tillen. Meestal duurt dit ongeveer 14 dagen.

5. Maaien
Van zodra de zoden zijn vastgegroeid, kan er voorzichtig gemaaid worden. Normaal gezien is dit binnen acht tot tien dagen na het aanplanten.

Let erop dat de messen van de maaier scherp genoeg zijn. Zo voorkom je dat het gras gaat scheuren en geel wordt. Verwijder het maaiafval meteen om vervilting tegen te gaan.

6. Bemesten
Bij iedere maaibeurt neem je een gedeelte van de grassprietjes mee. Het is daarom belangrijk om regelmatig bij te mesten. Zo hou je de groei aan de gang.

Een regelmatig onderhoud is de sleutel naar een goede grasmat.

Speelschade of oneven terrein?
Bekijk hier onze speelschade herstelvork en onze aluminium sleepmat.

Met de sleepmat haal je oneffenheden uit het terrein. Wie regelmatig sleept, vermijdt kuiltjes in het voetbalveld. Zo vermijd je plasvorming en op langere termijn vermijd je dus ook dat het gras kapot gaat.

De speelschade herstelvork legt het gras weer goed na een sliding.

Toch problemen bij de aanleg van uw graszoden? Aarzel niet om ons te contacteren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zo zet je de lijnen uit van je voetbalveld

Voetbal speel je op een rechthoekig veld dat afgebakend is met lijnen. Deze lijnen zijn onderdeel van de gebieden die ze afbakenen. De twee lange afbakeningslijnen noemen we de zijlijnen. De korte afbakeningslijnen noemen we de doellijnen. De middenlijn verdeelt het speelveld in twee helften. De middenlijn verbindt het midden van de twee zijlijnen met elkaar. In het midden van de middenlijn ligt de middencirkel. Rond deze cirkel wordt een cirkel getrokken met een straal van 9,15 m. Dit is de middencirkel. Hulplijnen zorgen ervoor dat verdedigers de juiste afstand respecteren wanneer de tegenstander een hoekschop neemt. Deze lijnen mogen buiten het speelveld worden aangebracht op 9,15 m van de kwartcirkel. Hulplijnen staan loodrecht op de doel- of op de zijllijn. Afmetingen De zijlijn is langer dan de doellijn. Ze meet minimaal 90 m en maximaal 120 m. De doellijn meet minimaal 45 m en maximaal 90 m. Alle lijnen moeten even breed zijn en dit met een maximum van 12 cm. Voor i

Voetbaldoelen essentieel bij een wedstrijd

“ Je moet schieten, anders kan je niet scoren. ” En daarvoor heb je doelen nodig. Een voetbaldoel is even belangrijk als het spel zelf. Daarom is het van cruciaal belang om de nodige aandacht te schenken aan de voetbaldoelen, zowel de trainingsdoelen als de wedstrijddoelen. Elke voetbalvereniging heeft op zijn minst twee vaste doelen op zijn veld staan. In principe zou dat moeten volstaan. Maar tegenwoordig wordt er meer en meer gebruikt gemaakt van losse doelen. Voetbaldoelen heb je in verschillende lengtes en breedtes. De afmetingen van de doelen zijn leeftijdsgebonden. Elke leeftijdscategorie gebruikt in het voetbal zijn vastgestelde afmetingen of formaten. De spelregels van de wedstrijden veranderen ook per categorie. Daarenboven is er een verschil in spelregels tussen de KNVB (NL) en de RBFA (BE). Hieronder worden de spelregels per (leeftijd)categorie voorgesteld, met onder meer vermelding van de speeltijd, de afmetingen van het veld en de doelen alsook de

Hoe krijg ik mijn voetbalveld speelklaar?

Net nadat de winter voetbalvelden in modderpoelen veranderde, geeft Expoline - voetbalmateriaal.com graag enkele tips om grasmatten weer speelklaar te krijgen.