Doorgaan naar hoofdcontent

Voetbaldoelen essentieel bij een wedstrijd




Je moet schieten, anders kan je niet scoren.” En daarvoor heb je doelen nodig. Een voetbaldoel is even belangrijk als het spel zelf. Daarom is het van cruciaal belang om de nodige aandacht te schenken aan de voetbaldoelen, zowel de trainingsdoelen als de wedstrijddoelen.

Elke voetbalvereniging heeft op zijn minst twee vaste doelen op zijn veld staan. In principe zou dat moeten volstaan. Maar tegenwoordig wordt er meer en meer gebruikt gemaakt van losse doelen.


Verplaatsbaar senior


Voetbaldoelen heb je in verschillende lengtes en breedtes.
De afmetingen van de doelen zijn leeftijdsgebonden. Elke leeftijdscategorie gebruikt in het voetbal zijn vastgestelde afmetingen of formaten. De spelregels van de wedstrijden veranderen ook per categorie. Daarenboven is er een verschil in spelregels tussen de KNVB (NL) en de RBFA (BE).
Hieronder worden de spelregels per (leeftijd)categorie voorgesteld, met onder meer vermelding van de speeltijd, de afmetingen van het veld en de doelen alsook de maat van de voetbal.

Voetbal Vlaanderen

Speeltijd
Terrein
Bal
Doelen
2v2 / U6
2 x 3’
12,5m x 18m
Maat 3
1,5m x 3m
3V3 / U7
2 x 5’
15m x 25m
Maat 3
1,5m x 3m
5V5 / U8-U9
4 x 15’
25m x 35m
Maat 3
2m x 5m
8V8 / U10-U13
4 x 15’ / 4 x20’
35m x 50m
Maat 4
2m x 5m
11V11 / U14+
2 x 45’
Volledig terrein
Maat 5
2,44m x 7,32m

KNVB

Speeltijd
Terrein
Bal
Doelen
4V4
4 x 15’
20m x 30m
Maat 3
1m x 3m
6V6
2 x 25’
30m x 42.5m
Maat 4
2m x 5m
8V8
2 x 30’
42,5m x 60m
Maat 5
2m x 5m
11V11
2 x 45’
Volledig terrein
Maat 5
2,44m x 7,32m

Subsidies
In Vlaanderen biedt Expo-Line de voetbalverenigingen met een jeugdwerking VV dribbeldoeltjes aan (1.5m x 3m). Zij kunnen via onderstaande link subsidies aanvragen bij Voetbal Vlaanderen: https://www.voetbalvlaanderen.be/club/jeugdvoetbal/jeugdvoetbal-2020/materiaalsubsidies.

Door de brede variatie aan trainingsdoeltjes is het leuk en vooral handig deze te gebruiken tijdens de voetbaltrainingen. Zo kan er met de kleine doeltjes geoefend worden op de ‘nauwkeurigheid’ van het schot. Of kan er bijvoorbeeld op één-tegen-één of twee-tegen-twee situaties worden ingespeeld. Grotere trainingsdoelen zijn dan weer handig om te oefenen op schotkracht. Deze doelen worden ook vaak gebruikt tijdens wedstrijdjes tijdens de training. Het grote voordeel van verplaatsbare (of losse) doelen is dat ze overal op het veld geplaatst kunnen worden en dus overmatig en snelle slijtage van het veld tegengaan.

Een voetbaldoel is niets zonder doelnet. Deze zijn door slijtage, schade of andere factoren regelmatig aan vernieuwing toe.

Het opmeten van doelnetten is geen eenvoudige klus.
Om te bepalen welke doelnet bij welk doel past, zijn onderstaande afmetingen van het doel nodig:
  • de diepte bovenaan
  • de diepte onderaan
  • de algemene hoogte van het doel
  • de algemene breedte van het doel






Netten bestaan in verschillende kleuren, maaswijdtes en draaddiktes.
Om er zeker van te zijn dat je de juiste netten bestelt, volstaat het om ons de correcte afmetingen te bezorgen alsook de gewenste kleur en draaddikte. Expo-Line doet de rest.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zo zet je de lijnen uit van je voetbalveld

Voetbal speel je op een rechthoekig veld dat afgebakend is met lijnen. Deze lijnen zijn onderdeel van de gebieden die ze afbakenen. De twee lange afbakeningslijnen noemen we de zijlijnen. De korte afbakeningslijnen noemen we de doellijnen. De middenlijn verdeelt het speelveld in twee helften. De middenlijn verbindt het midden van de twee zijlijnen met elkaar. In het midden van de middenlijn ligt de middencirkel. Rond deze cirkel wordt een cirkel getrokken met een straal van 9,15 m. Dit is de middencirkel. Hulplijnen zorgen ervoor dat verdedigers de juiste afstand respecteren wanneer de tegenstander een hoekschop neemt. Deze lijnen mogen buiten het speelveld worden aangebracht op 9,15 m van de kwartcirkel. Hulplijnen staan loodrecht op de doel- of op de zijllijn. Afmetingen De zijlijn is langer dan de doellijn. Ze meet minimaal 90 m en maximaal 120 m. De doellijn meet minimaal 45 m en maximaal 90 m. Alle lijnen moeten even breed zijn en dit met een maximum van 12 cm. Voor i

Hoe krijg ik mijn voetbalveld speelklaar?

Net nadat de winter voetbalvelden in modderpoelen veranderde, geeft Expoline - voetbalmateriaal.com graag enkele tips om grasmatten weer speelklaar te krijgen.