Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe onderhoud ik mijn voetbal?

Simpelweg; “geen voetbal zonder een voetbal”. Het is dan ook belangrijk een voetbal goed te onderhouden. Je het voetballen in verschillende maten, kleuren, merken en kwaliteiten.

De maat van de bal verschilt per leeftijdsgroep van de voetballers en varieert van maat 3 tot 5.
Er zijn meerdere merken voetballen; Olympic, Derbystar en Select.

Voetballen belanden vaak na de training in de voetbaltas of op een vochtige plaats waardoor het leer of ander materiaal verslapt of beschadigt raakt.

Zorg ervoor dat je voetbal verschillende seizoenen mee kan gaan door onderstaande tips op te volgen.

Geschiedenis SELECT - Eigil Nielsen - Uitvinder van de voetbal

Gebruik & onderhoud

Vooraleer een Select bal de eerste maal op te blazen, altijd eerst een druppel ventielolie in het ventiel laten vloeien. Dit regelmatig herhalen bij droog weer en vooral in het begin van het seizoen, om te vermijden dat de blaas loskomt door uitdroging van het ventiel.

Na gebruik van de bal is het belangrijk regelmatig af te wassen om de zandresten uit de naden te halen en verharding tegen te gaan. Laat ook regelmatig een beetje druk van de bal vooral als hij nat is. Zo kunnen de blaas en binnenkant van de bal drogen. Voor gebruik de bal wel terug op de gevraagde druk zetten.

Bij opberging de bal laten drogen op kamertemperatuur, zeker niet laten bevriezen en nooit in een gesloten kast of tas bewaren.

Richtlijnen bij het opblazen

Een nieuwe Select bal eerst op overdruk zetten, dat wil zeggen 1.0 druk om zo snel mogelijk zijn gewenste ronding te geven. Voor gebruik van de bal de druk verlagen naar 0.7 of 0.8.

Belangrijk om te weten; bij het opblazen steeds de naald loodrecht in het ventiel steken, om te voorkomen dat men de blaas zou kapot steken.

Zodra de bal scheuren vertoont of snel luchtdruk verliest is hij aan vervanging toe.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zo zet je de lijnen uit van je voetbalveld

Voetbal speel je op een rechthoekig veld dat afgebakend is met lijnen. Deze lijnen zijn onderdeel van de gebieden die ze afbakenen. De twee lange afbakeningslijnen noemen we de zijlijnen. De korte afbakeningslijnen noemen we de doellijnen. De middenlijn verdeelt het speelveld in twee helften. De middenlijn verbindt het midden van de twee zijlijnen met elkaar. In het midden van de middenlijn ligt de middencirkel. Rond deze cirkel wordt een cirkel getrokken met een straal van 9,15 m. Dit is de middencirkel. Hulplijnen zorgen ervoor dat verdedigers de juiste afstand respecteren wanneer de tegenstander een hoekschop neemt. Deze lijnen mogen buiten het speelveld worden aangebracht op 9,15 m van de kwartcirkel. Hulplijnen staan loodrecht op de doel- of op de zijllijn. Afmetingen De zijlijn is langer dan de doellijn. Ze meet minimaal 90 m en maximaal 120 m. De doellijn meet minimaal 45 m en maximaal 90 m. Alle lijnen moeten even breed zijn en dit met een maximum van 12 cm. Voor i

Voetbaldoelen essentieel bij een wedstrijd

“ Je moet schieten, anders kan je niet scoren. ” En daarvoor heb je doelen nodig. Een voetbaldoel is even belangrijk als het spel zelf. Daarom is het van cruciaal belang om de nodige aandacht te schenken aan de voetbaldoelen, zowel de trainingsdoelen als de wedstrijddoelen. Elke voetbalvereniging heeft op zijn minst twee vaste doelen op zijn veld staan. In principe zou dat moeten volstaan. Maar tegenwoordig wordt er meer en meer gebruikt gemaakt van losse doelen. Voetbaldoelen heb je in verschillende lengtes en breedtes. De afmetingen van de doelen zijn leeftijdsgebonden. Elke leeftijdscategorie gebruikt in het voetbal zijn vastgestelde afmetingen of formaten. De spelregels van de wedstrijden veranderen ook per categorie. Daarenboven is er een verschil in spelregels tussen de KNVB (NL) en de RBFA (BE). Hieronder worden de spelregels per (leeftijd)categorie voorgesteld, met onder meer vermelding van de speeltijd, de afmetingen van het veld en de doelen alsook de

Hoe krijg ik mijn voetbalveld speelklaar?

Net nadat de winter voetbalvelden in modderpoelen veranderde, geeft Expoline - voetbalmateriaal.com graag enkele tips om grasmatten weer speelklaar te krijgen.