Doorgaan naar hoofdcontent

Hou je kleedkamer moddervrij!



Het herfst- en winterweer verandert de doorsnee grasmat in een modderpoel. De meeste voetbalvelden kreunen onder deze weersomstandigheden en al snel worden alle trainings- en wedstrijdvelden ‘kapot’ gespeeld. Het is quasi onmogelijk om een natuurlijk grasveld heelhuids door deze periode te loodsen. Ook sportcomplexen en -accommodaties leiden onder de koude en natte seizoenen. Expo-Line probeert vrijwilligers en veldverzorgers bij te staan. Wij geven graag enkele tips. 


Afbeeldingsresultaat voor herfst voeltbalveld"

Veldverzorging
“Door de modder het gras niet meer zien”, je zal maar terreinverzorger zijn tijdens de herfst- en wintermaanden… Geen pretje!
Door de weersomstandigheden en het voetbalspel ontstaan er kale plekken in de grasmat. Daarenboven ligt dan diezelfde grasmat er na een wedstrijd of training niet al te egaal meer bij.
Wat kan je eraan doen? Expo-Line schetst een kort stappenplan:
  • Schoonmaken: Verwijder dood organisch ‘afval’, rottende bladeren, takken en andere sporen van de herfst. Deze horen niet thuis op een voetbalveld.
  • Verticuteren: Prik kleine gaatjes in de grasmat, dit bevordert de drainage en geeft lucht aan de bodem.
  • Zaaien: Zaai, indien nodig, kale plekken opnieuw in met (nieuwe) graszaden.
  • Bemesting: Tijdens de maand maart gebruik je best meststoffen met een laag stikstofgehalte. De juiste bemesting helpt het zaad sneller te ontkiemen.
  • Topdressing: Een sleepmat trekt het veld weer mooi gelijk. Het gebruik van een (brede) rijf haalt al het beschadigde gras van het veld.
*Tip: het gebruik van een speelschade vork is ‘must do’ voor veldverzorgers op elk niveau.



Sport/ voetbalaccommodatie
“Gelieve je voetbalschoenen niet onder de douches schoon te maken”
Tijdens de regenachtige winter- en herfstdagen zal een wedstrijdje voetbal vaak uitdraaien op moddervoetbal. Niet enkel de grasmatten lijden onder deze weersomstandigheden, ook de accommodaties.
Een voorbeeld uit de praktijk die iedereen met een hart voor voetbal kan zich voor de geest kan halen. Maar ook de ‘vieze’ kleedkamers, het ‘afkloppen’ van de voetbalschoenen tegen de kantine- of kleedkamermuur of erger nog, het schoonmaken van de voetbalschoenen onder de douches. Gevolg: de afvoer raakt verstopt, het poetsen van de kleedkamer verloopt een stuk moeizamer en dan hebben  we het nog niet over de hygiĆ«ne.
Al deze ergernissen kunnen opgevangen worden door voetveegborstels. Vaak zijn deze borstels wel aanwezig op clubs maar zijn ze door (langdurig) gebruik, erg versleten.
Daarom is het voor elke verenging van belang regelmatig te investeren in nieuw voetbalmateriaal. Hierdoor voorkom je veroudering en slijtage van de voetbalaccommodaties. Tijd kent namelijk geen genade. Het gebruik van degelijk voetbalmateriaal helpt elke vrijwilliger, veldverzorger of sportcomplex-verantwoordelijke.

Ander voetbalmateriaal dat Expo- Line aanbiedt voor het ‘vernieuwen’ van je voetbalaccommodatie is:
Expo-Line wenst iedere club of vereniging een groene grasmat en een nette accommodatie toe. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zo zet je de lijnen uit van je voetbalveld

Voetbal speel je op een rechthoekig veld dat afgebakend is met lijnen. Deze lijnen zijn onderdeel van de gebieden die ze afbakenen. De twee lange afbakeningslijnen noemen we de zijlijnen. De korte afbakeningslijnen noemen we de doellijnen. De middenlijn verdeelt het speelveld in twee helften. De middenlijn verbindt het midden van de twee zijlijnen met elkaar. In het midden van de middenlijn ligt de middencirkel. Rond deze cirkel wordt een cirkel getrokken met een straal van 9,15 m. Dit is de middencirkel. Hulplijnen zorgen ervoor dat verdedigers de juiste afstand respecteren wanneer de tegenstander een hoekschop neemt. Deze lijnen mogen buiten het speelveld worden aangebracht op 9,15 m van de kwartcirkel. Hulplijnen staan loodrecht op de doel- of op de zijllijn. Afmetingen De zijlijn is langer dan de doellijn. Ze meet minimaal 90 m en maximaal 120 m. De doellijn meet minimaal 45 m en maximaal 90 m. Alle lijnen moeten even breed zijn en dit met een maximum van 12 cm. Voor i

Voetbaldoelen essentieel bij een wedstrijd

“ Je moet schieten, anders kan je niet scoren. ” En daarvoor heb je doelen nodig. Een voetbaldoel is even belangrijk als het spel zelf. Daarom is het van cruciaal belang om de nodige aandacht te schenken aan de voetbaldoelen, zowel de trainingsdoelen als de wedstrijddoelen. Elke voetbalvereniging heeft op zijn minst twee vaste doelen op zijn veld staan. In principe zou dat moeten volstaan. Maar tegenwoordig wordt er meer en meer gebruikt gemaakt van losse doelen. Voetbaldoelen heb je in verschillende lengtes en breedtes. De afmetingen van de doelen zijn leeftijdsgebonden. Elke leeftijdscategorie gebruikt in het voetbal zijn vastgestelde afmetingen of formaten. De spelregels van de wedstrijden veranderen ook per categorie. Daarenboven is er een verschil in spelregels tussen de KNVB (NL) en de RBFA (BE). Hieronder worden de spelregels per (leeftijd)categorie voorgesteld, met onder meer vermelding van de speeltijd, de afmetingen van het veld en de doelen alsook de

Hoe krijg ik mijn voetbalveld speelklaar?

Net nadat de winter voetbalvelden in modderpoelen veranderde, geeft Expoline - voetbalmateriaal.com graag enkele tips om grasmatten weer speelklaar te krijgen.