Doorgaan naar hoofdcontent

Terreinverzorger vertelt: "Dit is mijn veld drie weken na Floranid Permanent"





Freddy Engelen onderhoudt vier voetbalvelden bij vierde provincialer KVV Blauwvoet Oevel in Westerlo. Tijdens het voorjaar kregen het A en het B veld een grondige opknapbeurt. "Iedere terreinverzorger droomt van een mooie grasmat en meststoffen helpen hierbij."

Op 7 mei gingen de werken op het A en op het B terrein van start. "We hebben het veld laten ecodressen", legt Freddy uit. "Een machine met enorme messen snijdt door het voetbalterrein. Daarbij vermengt het de topaarde met onderliggende grondlagen."

Deze techniek werkt oneffenheden in het terrein weg met aarde die de machine tot wel twinig centimeter diep uit de grond haalt. Zo breken dichtgespeelde plekken op en krijgen ze opnieuw lucht en water.

"Na het ecodressen hebben we de velden ingezaaid met een graszadenmix voor sportvelden. Deze mix bestaat uit Engels raaigras en uit veldbeemd."

Floranid Permanent

KVV Oevel had al drie jaar geen meststoffen meer gestrooid. Het was Expoline-vertegenwoordiger Ivo Ceustermans die Freddy vertelde over Floranid Permanent. "We hadden al zoveel werken laten uitvoeren dat we vonden dat we het nu ook goed moesten afmaken. Daarom hebben we gekozen voor de beste meststoffen op de markt. Het resultaat spreekt voor zich", vertelt Freddy terwijl hij enthousiast om zich heen wijst.

In totaal strooiden Freddy en zijn collega's vijfhonderd kilogram Floranid Permanent op hun A en B veld. "Een tip voor wie een oude meststoffenstrooier gebruikt: ruim meteen op als je morst. Anders krijg je lichtbruine plekjes in het gras. Die groeien gelukkig wel weer dicht maar een gewaarschuwd man is er twee waard", lacht Freddy.

Perrot Rollcart

Voor de beregening van z'n voetbalvelden rekent KVV Blauwvoet Oevel op de Perrot Rollcart. Dit toestel beregent voetbalvelden volledig automatisch. "Meestal beregenen wij 's morgens en 's avonds", vertelt Freddy. Hoe ze dat precies doen in een voetbalvereniging waarin iedereen werkt?

"Dat is eenvoudig. Een aantal mensen in de vereniging werkt in een ploegenshift. 's Morgens zetten zij de Perrot Rollcart op het terrein. Die begint dan met beregenen. Tegen dat ik naar mijn werk vertrek, zit de eerste sproeironde erop. Dan zet ik het toestel binnen. 's Avonds gebeurt precies hetzelfde."



Het vraagt discipline en samenwerking maar het resultaat mag er zeker zijn. "Van zodra een speler dat veld opgaat moet hij die grasmat graag zien, graag ruiken en graag voelen. Daar werk ik aan samen met mijn collega's. Iedere dag. Die grasmat is onze trots."

Klik hier voor meer foto's

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zo zet je de lijnen uit van je voetbalveld

Voetbal speel je op een rechthoekig veld dat afgebakend is met lijnen. Deze lijnen zijn onderdeel van de gebieden die ze afbakenen. De twee lange afbakeningslijnen noemen we de zijlijnen. De korte afbakeningslijnen noemen we de doellijnen. De middenlijn verdeelt het speelveld in twee helften. De middenlijn verbindt het midden van de twee zijlijnen met elkaar. In het midden van de middenlijn ligt de middencirkel. Rond deze cirkel wordt een cirkel getrokken met een straal van 9,15 m. Dit is de middencirkel. Hulplijnen zorgen ervoor dat verdedigers de juiste afstand respecteren wanneer de tegenstander een hoekschop neemt. Deze lijnen mogen buiten het speelveld worden aangebracht op 9,15 m van de kwartcirkel. Hulplijnen staan loodrecht op de doel- of op de zijllijn. Afmetingen De zijlijn is langer dan de doellijn. Ze meet minimaal 90 m en maximaal 120 m. De doellijn meet minimaal 45 m en maximaal 90 m. Alle lijnen moeten even breed zijn en dit met een maximum van 12 cm. Voor i

Voetbaldoelen essentieel bij een wedstrijd

“ Je moet schieten, anders kan je niet scoren. ” En daarvoor heb je doelen nodig. Een voetbaldoel is even belangrijk als het spel zelf. Daarom is het van cruciaal belang om de nodige aandacht te schenken aan de voetbaldoelen, zowel de trainingsdoelen als de wedstrijddoelen. Elke voetbalvereniging heeft op zijn minst twee vaste doelen op zijn veld staan. In principe zou dat moeten volstaan. Maar tegenwoordig wordt er meer en meer gebruikt gemaakt van losse doelen. Voetbaldoelen heb je in verschillende lengtes en breedtes. De afmetingen van de doelen zijn leeftijdsgebonden. Elke leeftijdscategorie gebruikt in het voetbal zijn vastgestelde afmetingen of formaten. De spelregels van de wedstrijden veranderen ook per categorie. Daarenboven is er een verschil in spelregels tussen de KNVB (NL) en de RBFA (BE). Hieronder worden de spelregels per (leeftijd)categorie voorgesteld, met onder meer vermelding van de speeltijd, de afmetingen van het veld en de doelen alsook de

Hoe krijg ik mijn voetbalveld speelklaar?

Net nadat de winter voetbalvelden in modderpoelen veranderde, geeft Expoline - voetbalmateriaal.com graag enkele tips om grasmatten weer speelklaar te krijgen.