Doorgaan naar hoofdcontent

Leer uw gras begrijpen met de grasgroeicurve


Grasgroeicurve Expoline
Bron: H. Prün (1981): Zur Rasendüngung mit Langzeitdüngern. Rasen-Turf-Gazon, 12e jaargang, blz 96 - 104.
Gras groeit naar gelang van de tijd van het jaar. De maanden maart, juni en september spelen hierin een cruciale rol. Bemesting draait om het aanbrengen van de juiste voedingsstoffen op het juiste moment in een geschikte ondergrond. 

Tijdens de maand maart krijgt gras een eerste groeispurt. Het is essentieel om dan te zorgen voor voldoende stikstof in de bodem. Daarom raden we tijdens deze maand een meststof aan die extra veel stikstof (N) bevat.

Stikstof is noodzakelijk voor de vorming van eiwitten, voor de opbouw van plantencellen, voor de fotosynthese en voor de algemene groeikracht van planten.

Stikstof spoelt gemakkelijk weg uit de bodem. Het verdwijnt dan in het grondwater. Een hevige regenbui kan volstaan. Daarom is het belangrijk om het stikstofgehalte goed in de gaten te houden.

Om het uitspoelen te voorkomen kan u trage stikstofhoudende meststoffen strooien. Hierbij is het stikstof langzaam werkend of gestabiliseerd. Dat wil zeggen dat de korrels speciaal behandeld zijn om uitspoeling te vermijden.

Juni

Bloei en droogte remmen grasgroei af tijdens de maand juni. Daardoor groeit uw gras niet alleen trager maar krimpen de wortels ook.

Om hierop in te spelen raden we aan om tijdens de maand juni een meststof te gebruiken die extra veel fosfor (P) bevat. Dit voedingselement bevordert namelijk de opbouw van genetisch materiaal, de energielevering, de celmembranen en de wortelontwikkeling.

Een gezond wortelstelsel zorgt niet alleen voor een grotere opnamecapaciteit. Het houdt gras ook stevig op z'n plaats bij een sliding of bij een tackle.

September

Aan het begin van de herfst komt het erop aan om uw grasmat zo goed mogelijk voor te bereiden op de winter. We raden daarom aan om een meststof te gebruiken die veel kalium (K) bevat.

Kalium zorgt voor de celspanning, voor de ademhaling en voor de afweer tegen ziektes en plagen. Een kaliumrijke grasmat is bijgevolg weerbaarder tegen ziektes en tegen slecht weer.

Tijdens de winter, wanneer het gras bevroren en kwetsbaar is, ziet uw voetbalveld altijd af. Het komt erop aan om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Een goede voorbereiding in september is essentieel voor het voorjaar. Want dan... start de cyclus opnieuw.

Kort samengevat

Stikstof (N)
Maart
- Eiwitten
- Opbouw en uitgroei van plantencellen
- Fotosynthese
- Algemene groeikracht
Fosfor (P)
Juni
- Opbouw van genetisch materiaal
- Energielevering
- Celmembranen
- Wortelontwikkeling
Kalium (K)
September
- Celspanning - zorgt voor vast, stevig weefsel
- Ademhaling
- Waterhuishouding
- Afweer tegen ziekten

Hebt u nog vragen?

Blijf er niet mee zitten. Onze specialisten helpen u graag verder. Voor meer informatie kan u terecht op onze website www.voetbalmateriaal.com en op deze blog.

Specifieke vragen kan u telefonisch stellen via +32 (0)13 77 62 00 of per mail via info@voetbalmateriaal.com.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zo zet je de lijnen uit van je voetbalveld

Voetbal speel je op een rechthoekig veld dat afgebakend is met lijnen. Deze lijnen zijn onderdeel van de gebieden die ze afbakenen. De twee lange afbakeningslijnen noemen we de zijlijnen. De korte afbakeningslijnen noemen we de doellijnen. De middenlijn verdeelt het speelveld in twee helften. De middenlijn verbindt het midden van de twee zijlijnen met elkaar. In het midden van de middenlijn ligt de middencirkel. Rond deze cirkel wordt een cirkel getrokken met een straal van 9,15 m. Dit is de middencirkel. Hulplijnen zorgen ervoor dat verdedigers de juiste afstand respecteren wanneer de tegenstander een hoekschop neemt. Deze lijnen mogen buiten het speelveld worden aangebracht op 9,15 m van de kwartcirkel. Hulplijnen staan loodrecht op de doel- of op de zijllijn. Afmetingen De zijlijn is langer dan de doellijn. Ze meet minimaal 90 m en maximaal 120 m. De doellijn meet minimaal 45 m en maximaal 90 m. Alle lijnen moeten even breed zijn en dit met een maximum van 12 cm. Voor i

Voetbaldoelen essentieel bij een wedstrijd

“ Je moet schieten, anders kan je niet scoren. ” En daarvoor heb je doelen nodig. Een voetbaldoel is even belangrijk als het spel zelf. Daarom is het van cruciaal belang om de nodige aandacht te schenken aan de voetbaldoelen, zowel de trainingsdoelen als de wedstrijddoelen. Elke voetbalvereniging heeft op zijn minst twee vaste doelen op zijn veld staan. In principe zou dat moeten volstaan. Maar tegenwoordig wordt er meer en meer gebruikt gemaakt van losse doelen. Voetbaldoelen heb je in verschillende lengtes en breedtes. De afmetingen van de doelen zijn leeftijdsgebonden. Elke leeftijdscategorie gebruikt in het voetbal zijn vastgestelde afmetingen of formaten. De spelregels van de wedstrijden veranderen ook per categorie. Daarenboven is er een verschil in spelregels tussen de KNVB (NL) en de RBFA (BE). Hieronder worden de spelregels per (leeftijd)categorie voorgesteld, met onder meer vermelding van de speeltijd, de afmetingen van het veld en de doelen alsook de

Hoe krijg ik mijn voetbalveld speelklaar?

Net nadat de winter voetbalvelden in modderpoelen veranderde, geeft Expoline - voetbalmateriaal.com graag enkele tips om grasmatten weer speelklaar te krijgen.