Onze huidige winter vormt een droomscenario voor mos. Vocht en schaduw. Meer heeft deze kleine sporendrager niet nodig om een voetbalveld te overwoekeren. Dat zorgt voor een gladde grasmat waar weinig gras op staat.
TIP 1: Zorg voor voldoende licht
Mos heeft geen wortelsysteem en haalt voedingsstoffen rechtstreeks uit haar omgeving. Dit maakt deze plant kwetsbaar voor uitdroging. Daarom groeit mos vooral op schaduwrijke plekken.
Haal bomen, plakkaten en andere schaduwveroorzakers rond het voetbalveld weg. Je zal zien dat op deze schaduwplekken niet langer het mos maar het gras zal zegevieren.
Straatgras en mos kunnen een voetbalveld overwoekeren |
TIP 2: Streef naar een volle grasmat
Op een volle grasmat kan mos, dat kale plekken nodig heeft, niet tussen de grassprieten groeien. Een volle grasmat is daarom een zeer goede remedie tegen een mostapijt.
TIP 3: Laat je veld niet te kaal overwinteren
Tijdens de winter zien alle voetbalvelden af. De grasgroei valt volledig stil tenzij je over veldverwarming beschikt. Als je je grasveld lang genoeg laat overwinteren dan geef je mos minder vrij spel.
TIP 4: Verticuteer regelmatig
Aan het einde van de winter heeft zich een verstikkende laag gevormd op de grasmat. Afgestorven grassprieten, mossen en ander organisch materiaal vormen een barriĆØre tegen zuurstof en zonlicht.
Door te verticuteren breek je die laag open. Zo krijgt het gras opnieuw de kans om te gaan groeien.
TIP 5: Zaai open plekken opnieuw in
Open plekken op het speelveld verdienen een speciale behandeling. Kijk bijvoorbeeld eens rond de penaltycirkel, in het doelgebied of rond de cornervlag. Op deze plaatsen ziet de grasmat het hardst af.
Om te voorkomen dat mos hier doorbreekt, dien je deze plekken regelmatig opnieuw in te zaaien met graszaad dat zich snel vestigt. Binnenkort meer daarover.
TIP 6: Maai gras kort genoeg af
Een open bodemstructuur bevordert grasgroei van onderuit. Zorg dat je je gras kort genoeg afmaait. Let daarbij wel op dat je het maaisel zorgvuldig opruimt. De vertering van grassprieten zorgt namelijk voor een verzuurde bodem.
TIP 7: Herstel speelschade
Tijdens een tackel of een strafschop kunnen graszoden loskomen uit het speelveld. Het is essentieel dat deze plekken zo snel mogelijk herstellen.
Terreinverzorgers kunnen dit doen met behulp van een speciaal daarvoor ontwikkelde vork. Bekijk hier een speelschade vork.
Ken jij zelf nog tips tegen mos? Reageer hieronder! Wie kennis deelt, vermenigvuldigt wijsheid.
Reacties
Een reactie posten